Juttersgeluk

Juttersgeluk, een geweldig initiatief van Suzanne Klaassen. Nog niet zo lang geleden was ze met haar team op Terschelling. Een paar keer per dag reed ik een groep mensen voorbij met fel gele regenjassen aan. In een flits zag ik op een van de jassen “Juttersgeluk”staan. De gele jassen trokken direct mijn aandacht en de kreet “Juttersgeluk” maakte mij nieuwsgierig. Even googlen en toen werd mij duidelijk wat Juttersgeluk doet. Wat juttersgeluk doet zou iedereen moeten doen. een geweldig project.

Juttersgeluk houdt van strandjutten maar dan op een duurzame manier. En strandjutten dat kun je hier wel op Terschelling. Maar wist je dat met je strandvondsten ook hele leuke dingen kan maken? Suzanne Klaassen werkt samen met mensen die wat minder goed in de maatschappij mee kunnen komen aan een duurzame toekomst. Ze heeft een upcycle atelier geopend en werkt daar samen met mensen aan mooie producten. Er wordt bijna dagelijks gejut op het strand. Het atelier staat in Overveen, aan het begin van de zeeweg.

“Juttersgeluk gaat over onverwachte geluksmomenten.
Geluk wat ik vond terwijl ik er niet naar op zoek was, vertelt Suzanne. De eerste keer gebeurde dat op een doordeweekse woensdagochtend. Toen ik plastic afval opraapte op het strand van Bloemendaal. Als werkende moeder ontweek ik die ochtend bewust mijn computer met het plan te gaan hardlopen om de stress van me af te schudden.

Het werd dus afval oprapen. Ik wist niet dat ik daar gelukkig van werd. Sindsdien ben ik aan het jutten geslagen. Ik ben uit mijn comfort zone gestapt om de wereld een stukje mooier en duurzamer te maken én mezelf beter te voelen. Inmiddels is Stichting Juttersgeluk een feit. Het gaat hard, heel hard. Expeditie Juttersgeluk trekt in april 2017 voor de derde keer langs de Nederlandse kust. In Bloemendaal jutten we bijna dagelijks met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En in ons atelier maken we mooie producten van de materialen die we vinden.”

Juttersgeluk biedt zinvolle (werk)plekken voor mensen die minder goed meekomen in de maatschappij.
Bij Juttersgeluk werken we samen om met elkaar iets te betekenen voor de maatschappij. Een plek waar je ook je draai kunt vinden als je andere talenten hebt en in het reguliere werk niet helemaal tot je recht komt. Wil jij je graag verbinden met de natuur en met anderen die dat ook willen? Dan is Juttersgeluk echt iets voor jou vertelt Suzanne op haar website.

We bieden trajecten voor arbeidsactivering, reïntegratie via tweede spoor en hebben plek voor arbeidsmatige dagbesteding (o.b.v. PGB).

Op 25 April jl. was expeditie Juttersgeluk op Terschelling. Hieronder een verslag van deze dag door Suzanne Klaassen.

Dat jutten bij de Eilanders in het bloed zit, werd ons meteen duidelijk. Op het brede strand van Midsland verspreidde de groep zich in rap tempo. Ook hier was het strand ogenschijnlijk schoon. Maar de sporen van de scheepvaart en dagjesmensen zijn helaas in grote hoeveelheid onder een laagje zand aanwezig. Behendig haalden de deelnemers van De Jonge Jan en Jennie, Jannie, Nico en Aiju het vuil tussen het zeewier en zand vandaan.

Op advies van Guus de Milieujutter liepen we met de wind mee richting Oost. Na een uur werden we door hem met zijn tractor met aanhanger opgepikt en teruggebracht naar Paviljoen De Branding. Heel fijn dat we tijdens onze Expeditie van de plaatselijke organisaties zoveel support krijgen!

Burgemeester Wassink deed ook mee. Hij staat bekend als fervent zwerfafval-raper. Niet alleen vanmiddag op het strand raapt hij fanatiek mee, maar ook als hij op weg is naar vergadering in zijn nette pak. In het mandje voorop zijn fiets deponeert hij alles wat niet in de natuur thuishoort. Een mooi voorbeeld voor ons allemaal. Vooraf stelde de burgemeester zich voor aan de groep als de strandvonder van het eiland. Stel dat we een schatkist met gouden munten zouden vinden, dan moet deze bij hem worden ingeleverd. Laat Nico nu een gouden horloge vinden! Die ging als ‘souvenir’ van het strand in de flessenpost voor de wethouder. Zij beloofde het klokje af te geven bij het havenkantoor waar de gevonden voorwerpen worden verzameld.

Wethouder Hoekstra nam ook de tips over hoe het strand nog schoner gehouden kan worden in ontvangst. Aiju had een hele duidelijke: “Schrijf op een bord bij de strandopgang in grote rode letters en met uitroeptekens duidelijk op dat je zelf je rommel moet opruimen.” In haar geboorteland China zouden ze er zelfs een afbeelding bij zetten waarbij het mes op de keel wordt gezet als je je niet aan de regel houdt. Wij denken dat een afbeelding van een dode zeevogel of vis verstrikt in vispluis of met plastic in de maag hier ook goed werkt.

bron; juttersgeluk.nl

Terug naar overzichtspagina